EN  |     HE

רשמי ביקור בבולגריה

מאת דורון ניב
במהלך חודש ספטמבר, הוזמנו ע"י עמיתינו בבולגריה, לביקור בן שבוע במדינתם. נודה ולא נבוש שהתייחסנו קצת בחשדנות ובחשש לנסיעה זאת אך כרטיס מוזל מתנת יום הולדת של חברת אל-על הביא את הדחיפה האחרונה לביצוע נסיעה זאת ונקדים שאין אנו מצטערים לרגע....

אכן, נודה גם לחברת אל-על על טיסה קצרה (כשעתיים וחצי, בחזרה אף פחות כידוע) ומאוד נעימה עם קהל חביב של אנשי עסקים וטיילים מקצועיים (רובם לטיולי ג'יפים בהרי בולגריה).

 

לכותב אין כל קשר למדינה או לתרבותה או לשפתה ולכן ההתרשמות היא אוביקטיבית יותר.

 

מטרת הכתבה להציג בפני קהל אנשי העסקים הישראלי מדינה שיש בה כבר שנים רבות פעילות ישראלית (בעיקר בתחום הנדל"ן) אבל לא רק ועשויה ומעונינת למשוך אליה השקעות זרות בתחום ההיט-טק, התעשייה וכמובן הנדל"ן.

 

נתונים כלליים

בולגריה גובלת בתורכיה, רומניה, יוון, מקדוניה, סרביה והים השחור.

המדינה גדולה פי 5 מישראל אך אוכלוסיתה מונה קצת למעלה מ - 7 מיליון איש בלבד. במדינה מיעוט מוסלמי/תורכי כחלק מההיסטוריה שלה אך רוב תושביה נוצרים אורתודוקסים.

 

בולגריה קיבלה את עצמאותה המלאה (מהאימפריה העותומנית) בשנת 1908. בשתי מלחמות העולם הצטרפה לצדדים המפסידים וב - 1946 הפכה למדינה קומוניסטית עם השפעה סוביטית מלאה ונוקשה. ב - 1990 התקיימו בה לראשונה בחירות חופשיות והחל תהליך דמוקרטי וכלכלי תוך כדי לחימה קשה באינפלציה, אבטלה כבדה, שחיתות  ופשע. האוירה במדינה וכן מדיניות הממשלה מעודדת מאוד השקעות זרות שגם אכן מגיעות למדינה, אך כאמור בולגריה עדיין נגועה בשחיתות רבה ופשע מאורגן. ב - 2007 הצטרפה לאיחוד האירופי וכיום היא חברה מלאה ושוות זכויות.

 

קתדרלת אלכסנדר נבסקי הקדוש, אחד מסמליה המפורסמים של סופיה הבירה

 

קשרי תעופה בין שתי המדינות, תחבורה במדינה

3 חברות תעופה מרכזיות (אל-על, בולגריה איר ו -  Wizzair,חברת Low cost למזרח אירופה) עם מגוון של ימים ושעות מקשרות בין ישראל לבולגריה. לאחר טיסה קצרה ונעימה באל-על, קבלת פנים חמה ולבבית ע"י בקרית הגבולות הבולגרית ואפילו ב....עברית! (ערב טוב ולהתראות...).

 

כבישים, בתי מלון ותקשורת

נסיעה קצרה וקלה למרכז סופיה, לא מאבדים זמן מיותר. שפע בתי מלון מכל הסוגים והמינים, מרוכזים במרכז העיר, איכותיים ונוחים ובעיקר זולים למדי. סופיה זולה בכ – 45% אחוז מתל אביב לפי המדדים המקצועיים של יוקר המחיה. שפע של מסעדות מכל הסוגים והמינים, חלקן יוקרתיות ביותר ולא נופלות ממערב אירופה בעיצובן ואיכותן. המחירים בד"כ זולים ביותר!

 

אין אולי שפע של אוטוסטרדות אבל אלו שקיימות פשוט מעולות! בישראל, אין לצערנו רמת כבישים מהירים כזאת. רמת הכבישים האחרים בהחלט טובה, כולל בהרים התלולים. אי אפשר ל"טוס" (זהירות - מומלץ לא להסתבך עם המשטרה המקומית שנחשבת קשוחה...) אולי בגלל הסיבובים אבל כבישים סבירים ומעלה. כבישים בין ערים מרכזיות טובים למדי, אין סוף תחנות דלק יפות ומטופחות מאוד עם חנויות נוחות ושירותים מבריקים! דלק זול ביחס לישראל או מערב אירופה.

 

רשת מסילות הברזל והרכבות איננה מפותחת ולכן רוב התנועה מתבצעת על כבישי בולגריה אשר בד"כ אינם מאוד צפופים מאחר והאוכלוסיה כאמור אינה גדולה.

 

העיר סופיה מערבית לגמרי, נקיה להפליא, נעימה להסתובבות, קל אפילו ברגל אך אם לא – מוניות זולות (יש להזהר ולקחת רק מונית רשמית צהובה עם הסימונים הנכונים). אנשים מאוד נעימים (אפילו גם די נאים ולבושים היטב!). שמחים לעזור, הצעירים בד"כ שולטים באנגלית, המבוגרים קצת פחות אבל עושים כל מאמץ לעזור. ברור שהאותיות הקירליות קצת מקשות על חיי התייר הזר, אבל כמעט כל השילוט מופיע גם באנגלית - בעיקר בערים, כך שלא מרגישים  קושי רב בתקשורת או בהתמצאות.  Google Mapsמאוד פופולארי ובשימוש רב. בהחלט מתקדמים בתחום התקשורת.

 

בשלב זה של התפתחות המדינה,  אפשר להניח שלצורך מגע עם הרשויות רצוי להחזיק מישהו שהוא דובר השפה כי ניתן להניח שמרבית הפקידים אינם שולטים באנגלית למרות שהיום זו שפת חובה בבתי הספר במקום הרוסית החביבה....גם גרמנית נלמדת די הרבה וכנ"ל יש גם השפעה תרבותית צרפתית.

 

מזון

מכל הסוגים והמינים, מקומי, השפעה אזורית (בעיקר מוצרים תורכיים טעימים), אוכל בינלאומי מגוון. בכל כפר קטן, אין שום קושי בהשגת מזון טרי וטעים. רשתות סופרמרקטים נאות למדי, כולל של חברות אירופיות גרמניות וצרפתיות. לא נופל בדבר מישראל, אולי להפך. סחורה טובה וטריה, מחירים מגוחכים.

 

מיסוי ושכר

שכר ממוצע חודשי כ – 1,200 Leva השווים לכ – 2,500 ₪. ברור שאנשי IT, מנהלים, בכירים וזרים אנשי מקצוע מקבלים יותר אבל יוקר המחיה מותאם לסכומים כך שאנשים חיים שם לא רע גם אם בצניעות....

 

בבולגריה מיסוי נמוך ואחיד של כ – 10% מס בסך הכל ועוד 5% על דיווידנים כך שמשטר המיסוי נוח וקל ביותר הן למקומיים ולהן לחברות זרות. הבולגרים משתדלים לשפר את נושא ביטוח הבריאות ורמת השרות הרפואי שכנראה לא ממש מצטיינת כיום אבל כמובן שיש רמת טיפול סבירה (בניגוד אפילו לרחובות תל אביב לא רואים ברחובות פושטי יד פרט לצוענים שמסתובבים מדי פעם במקומות שונים ומהוים בעייה באירופה).

 

כלומר, אוירת השקעות נוחה וזוכה לעידוד כללי מצד הממשלה אך כמובן שדברים עוד רחוקים מניהול לפי תקן מערב אירופי. נשיא המדינה הנוכחי הוא בעצמו איש הי-טק ולכן נושא זה מעורר את תשומת הלב הרצויה במדינה.

 

משאבי אנוש/כוח אדם

בולגריה גדולה מישראל פי חמש ואוכלוסיתה קטנה ביותר ממיליון (7.1 מיליון בערך). רוב האוכלוסיה בערים, קרי יותר משכילה אבל כמובן שיש גם אוכלוסיה כפרית שלא עוזרת  כרגע בקידום פיתוח המדינה. יש כמה וכמה אוניברסיטאות בערים הגדולות, חלקן נחשבות בהחלט כטובות ומתקדמות. לימודים הם ערך חשוב ביותר במשפחה הבולגרית כמו אצל היהודית וחשוב להם מאוד שילדי המשפחה יקבלו חינוך טוב.

 

האבטלה בבולגריה גבוהה יחסית (מעל 10%) אך נמצאת במגמת ירידה. בניגוד למה שחושבים על המדינה, רק אחוז קטן (7%) עוסק בחקלאות בעוד שכ - 93% מהאוכלוסיה עוסק בתעשיה ושירותים, בין היתר שירותי תוכנה למיניהם.

 

כן, יש מידה מסויימת של הגירה תוך אירופאית (ביחוד כיום כאשר הבולגרים הינם חברים שווי זכויות באיחוד האירופי) בחיפוש אחרי שכר גבוה יותר. מצד שני בולגריה פתחה את שעריה לתושבי הארצות השכנות בעלי המקצוע וההשכלה כגון אוקראינים, רוסים ושאר ארצות מזרח אירופה כי הם משתלבים יחסית מהר בשל האותיות הקריליות (קל להם ללמוד את השפה). התנאים בבולגריה טובים יותר וברור שהחיים שם טובים, נעימים ושקטים יותר – אין לבולגריה בעיות פוליטיות או צבאיות כמו לשאר המדינות באזור. כן, יש תחרות על כוח אדם מקצועי, לא תמיד פשוט לגייס אבל מארחינו טענו שהם לא מתקשים לבצע מבצעי גיוס אם צריך, כי יש להם דרכים כיצד לפתות את המועמדים. בשלב זה העובדים די נאמנים ויציבים ואינם ממהרים לעבור לצד השני של המדרכה בשל תוספת של כמה אירו, אבל זה כנראה יגיע במהרה עם העליה המתמדת ברמת החיים.

 

שתי הערים המובילות שבהן יש גם מוסדות חינוך גבוהים והולמים וגם רמת חיים נעימה וסבירה (בהנחה שחברות זרות צריכות להביא גם זרים/Expats) הן סופיה ופלובדיב ואכן כך התרשמנו. לדעתנו גם בהחלט לא משעמם לחיות בעריה הגדולות של המדינה ויש בהן מספיק פעילות חברתית ותרבותית גם אם כמובן לא מדובר בניו יורק או אפילו בעיר תל אביב שהינה עיר ללא הפסקה כידוע...

 

המרחק בין סופיה הבירה ופלובדיב הוא כ – 130 ק"מ כביש מהיר מעולה. כשעה עד שעה וחצי - לא יותר.

 

יחס לישראלים ויהודים

האוירה בשלב זה ביחס לישראלים ויהודים, לפחות בערים אלו, חיובית ביותר ובכל מקום גאים ושמחים לספר על הצלת יהודי בולגריה במהלך מלחמת העולם השניה,  ע"י המלך בוריס השלישי וראשי הכנסייה. אכן, אף יהודי בולגרי לא הגיע למחנות ההשמדה  והנושא מונצח ומוזכר לא פעם לאו דווקא מול ישראלים. ברחובות סופיה ופלובדיב ניתן בהחלט לזהות תיירים רבים יחסית מישראל ולא מדובר דווקא באלו אשר מגיעים לטיולי שורשים אלא גם רבים המחפשים מדינה עם טבע עשיר, טיולי ג'יפים בהרים ובעיקר - אירוח ברמה גבוהה במחירים סבירים ביותר. בשתי הערים הללו ישנם בתי כנסת פעילים, שמורים ומטופחים.

 

נשיא המדינה הנוכחי, Rosen PLEVNELIEV, בראשית שנות החמישים לחיו, איש הי-טק בהשכלתו מוכר בהערכתו הרבה לישראל, ביקר בה, ארח אצלו את הנשיא ריבלין ורעייתו ומעורה היטב בפעילות הישראלית בארצו.

 

בימים טרופים אלו בהם ישראל מושפלת בצורה הקשה ביותר בארגון UNESCO וללא כל תגובה ראויה של ממשלתה, הייתה זו דווקא מזכ"לית הארגון הבולגריה שיצאה להגנתה הנחרצת של ישראל.

 

עסקים בין שתי המדינות

לשתי המדינות יחסים דיפלומטיים הדוקים ושתיהן מחזיקות שגרירויות זו אצל חברתה.

השגריר הבולגרי בתל אביב מתכוון לעשות מאמצים לפתיחת מחלקה כלכלית/מסחרית בשגרירות אשר איננה קיימת כרגע ובוודאי שדבר זה מקשה על פיתוח היחסים. בסופיה שגרירות ישראלית פעילה בראשות שגרירה וצוות קטן איתו נפגשנו וגם בסופיה, חסרה מאוד פעילות של נספח מסחרי/כלכלי שבשלב זה "שר החוץ" של ישראל לא מוצא לו תקציב הולם...בכל מקרה התרשמנו שאנשי עסקים אשר יבקשו את עזרת השגרירות יענו בחיוב וברצון למרות הצוות הקטן.

 

הפעילות העסקית הישראלית בהחלט קיימת בבולגריה ואפילו שנים רבות אבל שומרת על פרופיל נמוך. במדינה פעילות נדל"ניסטית ענפה מאחר והממשלה הבולגרית מאוד פתוחה לרעיונות שמביאים לקידום, יש שפע אדמה זולה יחסית והממשלה מחפשת ערוצי השקעות במדינה ונדל"ן הוא אחד מהם. בבולגריה אכן פועלות גם מספר חברות בניה ישראליות גדולות וכמובן ניתן למצוא שם גם פעילות הי-טק אם כי לא מאוד גדולה וחבל.

 

הקשרים עם השלטונות והאדמינסטרציה המקומיים אינם קלים כל כך לזרים (בעיקר בשל קשיי שפה אשר הולכים ומצטמצמים אך מארחינו הדגישו כמה פעמים את תנאי המיסוי הטובים והקלות היחסית של רישום חברות והכנסת עובדים זרים מומחים (קבלת רישיונות עבודה ושהייה).

 

לסיכום נציין שהבנו שמדובר במדינה שנמצאת עדיין בשלבי התפתחות ראשוניים יחסית וצמאה להשקעות חוץ בתחומים רבים, בעיקר בנדל"ן ופיתוח ענף ההי-טק על סוגיו. זוהי בהחלט מדינה שצריכה לעניין משקיעים מישראל ואשר לנו הישראלים נוחה מאוד בשל פתיחותה לנושא וקרבתה הגאוגרפית לישראל.