EN  |     HE

כנס ה - EuRA / וולטה - מלטה 2016

מאת דורון ניב
כמו בכל שנה, ולמרות צרותיה הכבדות של אירופה, התקיים בין התאריכים 20-22.04.16, כנס ה - European Relocation Association (EuRA) . הכנס ה - 17 התקיים בפעם בוולטה, בירת מלטה (החברה הקטנה ביותר באיחוד האירופי). קרוב ל - 700 נציגים מ - 98 ארצות השתתפו בכנס וגם השנה נוספו מספר מדינות חדשות או שאינן ממש מזוהות עם פעילות רילוקיישן ענפה (איסלנד, תוניסיה, מרוקו כדוגמא).
הנוכחות הבולטת ביותר כמו בכל שנה הייתה כמובן מארה"ב כאשר אליה מצטרפות בריטניה, בלגיה, גרמניה  ושוויץ.
 
הנוכחות הישראלית וחלק מזו היהודית (ויש לא מעט מבני עמנו בתעשית הרילוקיישן) היתה הפעם דלה בשל התנגשות בין תאריכי הכנס לליל הסדר. הוגשה מחאה להנהלת הארגון שהבטיחה לבדוק טוב יותר את הנושא בשנים הבאות.
 
בניגוד לחשיבה המקובלת בישראל, תעשיית הרילוקיישן לא רק שאיננה "ישנה" אלא דווקא עירנית ביותר, צומחת וגדלה אבל בסגנון קצת שונה.
 
משנה לשנה מורגש חיזוק הקשר בין מה שקרוי Talent Management לרילוקיישן. סקר גלובלי שהוצג למשתתפים ע"י נציג האירגון הקנדי לרילוקיישן (Canadian Employee Relocation Council), הראה על הגידול במחסור בבעלי מקצוע - הן בעלי צווארון כחול כבעלי מקצוע טכניים/מכניים שונים והן במומחי צווארון לבן. כתוצאה, קצב תנועות הרילוקיישן בעולם הולך וגדל ומרבית החברות שהשתתפו בסקר, דיווחו דווקא על גידול ניכר באחוזי הרילוקיישן או שמירה על רמתו הנוכחית ובפרוש לא על ירידה בתחום (זו כנראה גם הסיבה ללא מעט חברות רילוקיישן חדשות שנוספו השנה במדינות שונות).
 
הסקר גם הראה על גידול ברצון המשותף של הנהלות אירגונים מצד אחד המעוניינות להגדיל את מספר העובדים היוצאים לרילוקיישן ומאידך העובדים עצמם:
  • החברות בין היתר מטעמי הדרכה ופיתוח ארגוני לצורך הכנת אנשי מקצוע וצוותים מקצועיים בעלי ניסיון גלובלי וידע בין תרבותי.
  • העובדים עצמם מצידו השני של המטבע אשר זקוקים לידע הבינלאומי, לפיתוח המקצועי האישי ולרכישת כישורים בין תרבותיים שהם היום תנאי הכרחי בעולם לכל מי ששואף לקריירה גלובלית ומכאן חשיבות ההדרכה הבין-תרבותית.
שני נושאים נוספים ממשיכים להעסיק מאוד את עולם הרילוקיישן הגלובלי והם:
  • Compliance ציות, או עמידה בתנאים שמכתיבות המדינות השונות.
  • מערך היחסים בין חברות ניהול הרילוקיישן הגלובליות (RMC's) לבין חברות הרילוקיישן המקומיות.
במונח Compliance הארגון והמשתתפים מתכוונים לכל נושאי ההגירה והמיסוי הגלובליים. בעקבות משבר הפליטים האירופי החמור (ותחילת ההרגשה שהציבור האירופי באשר הוא מתחיל להבין את חומרתו ואת הצורך לפחות למנוע "פלישה" נוספת, אם לא להחזיר פליטים לארצם) מדינות רבות הולכות ומקשות על תהליכי ההגירה שלהן גם לכאלו שאינם פליטים. זמן ההמתנה מתארך, הדרישות לניירת גדלות ואתן גם מספר הסירובים. מומלץ להנהלות החברות הישראליות לבצע את תהליכי ההגירה בדרך מקצועית (פניה לממחים ויועצים השולטים בחומר, ולא כל עורך דין מבין בנושא!) והעיקר בעוד מועד! התהליכים הולכים ומתארכים!  לעיתים גם לחברה הישראלית אין בהכרח ישות משפטית בארץ היעד, נושא שמומחים יודעים לפתור אך מצריך זמן נוסף. יש גם לשים לב שכיום בהרבה מדינות (כולל ישראל!) יש צורך בשכר מינימום על מנת לעבור את שלב ההגירה הראשון.
 
נושא ה - Compliance השני הוא כמובן מערכות המס והקשרים בין ארץ המוצא (ישראל במקרה שלנו) וארץ היעד (נושא האמנות השונות וכיצד לבנות נכון את השכר).
 
נושא פנימי נוסף שמעסיק את הארגון וחבריו כבר במשך שנים לא מעטות הוא מערך היחסים בין חברות הרילוקיישן הגלובליות (RMC's) שברוב המקרים הן אמריקניות, לבין חברות הרילוקיישן המקומיות שהן ברובן חברות קטנות ומשפחתיות. בקרב חברות הענק ממשיכה מגמת המיזוגים והרכישות. לתחום נכנסו לא מעט חברות שהן חברות שילוח במקור והן צרפו אליהן חברות רילוקיישן או פתחו מחלקות משלהן בנושא ומדי פעם הן מבצעות רכישות ומיזוגים בארצות שונות בהתאם לצרכיהן העסקיים.
 
אי אפשר להתעלם מהעובדה שכבר שנים קיים מתח מסויים בין שני סוגי החברות: חברות ה - RMC's מחזיקות מנגנונים גדולים, משרדים בארצן ובמספר ארצות חוץ, הן מחזיקות במערכות מידע מורכבות למעקב אחרי מאות ולפעמים אלפי עובדים מנויידים (Expats) שמסתובבים ברחבי תבל. כל זה גורם להן להוצאות כבדות אותן הן מנסות לגלגל על ראשי חברות הרילוקיישן המקומיות בצורה של "לחיצה" על המחירים המקומיים שגורמת להפסדים או אי כדאיות לחברות הרילוקיישן המקומיות והתוצאה  היחידה היא בסופו של דבר פגיעה בלקוח הסופי - העובד המנוייד ובני ביתו - שמקבלים שרות פחות טוב.
 
יחד עם זאת, אין להתעלם מהסקטור התוסס, הפעיל וההופך לצבעוני יותר ויותר (באמצעות ארצות "אקזוטיות" מאפריקה ואסיה שחודרות גם הן לתחום). זו בהחלט חויה מקצועית מרגשת לראות עשרות רבות של אנשים, מדינות, תרבויות ושפות שונות ומשונות יושבים יחד ומנסים לעשות עסקים וכל זאת באווירה ידידותית וחייכנית, כשרון ראוי לציון וברכה, של מנהיגי הארגון שמשקיעים כל כך הרבה, כל שנה בהפקת כנס מקצועי איכותי זה.
 
לבסוף, כמה מילים טובות על מארחינו המלטזים, עם הנושא בגאווה את מורשת ארצו (המלטזים עמדו בכבוד רב ותוך סבל ניכר בהפצצות כבדות של חילות האויר של גרמניה הנאצית ואיטלה הפאשיסטית). על אומץ לבם וגבורתם הרבה, קיבלו כעם את צלב המלך גורג' ה - VI ועם קבלת עצמאותם מהממלכה המאוחדת ב - 1964 הוסף צלב המלך ג'ורג לדגלה של מלטה. אדיבות, חום והכנסת אורחים חמה ונעימה בכל פינה. 
 
בכנס הבא תהיה להיסטוריה היהודית חלק נכבד - הוא יתקיים באפריל 2017 בוורשה, בירת פולין.
 

דורון ניב/מנכ"ל חברת (  Corporate Resources Group (Israel) Ltd. (CRG חברת יעוץ למשאבי אנוש בינלאומיים המייצגת בישראל את:
Strategic Rewards Group/NYC  - חברת ייעוץ אמריקנית בתחום תגמול והטבות גלובליות.
Paragon Global Resources – אחת מחברות ה – Relocation Management הגדולות בעולם ואחרות..

 

פורסם לראשונה בפורטל משאבי אנוש HRM בתאריך 05.05.16