EN  |     HE

Housing for Expatriates Employees Around the World

מאת דורון ניב

כללי

מטרתו של ניוזלטר זה לספק לחברות הישראליות אשר מחזיקות מומחים זרים ((Expatriates בערים שונות ברחבי תבל, מידע עדכני בנושא הדיור בערים אלו.

 

שנת 2022 התחילה לצערנו בצורה קשה מאוד כאשר העולם כולו נפגע מנגיף האומיקרון, חלק מהמדינות (דווקא אלו שתמיד אטרקטיביות לישראלים...) בצורה מאוד קשה ואחרות, פחות. אין ספק שמצב זה עוצר במידה רבה את זרימת העובדים לסוגיהם השונים ברחבי העולם – במצב הנתון מרב המועמדים לניוד גלובלי מעדיפים בכל זאת להישאר בסביבתם הקרובה, אך למרות הכל – לפעמים צרכים מקצועיים ועסקיים גוברים על הכל.

 

עלות הדיור והשירותים הקשורים בו היא כמובן אחת  העלויות המרכזיות והחשובות בתיק "עלות  העיתוק (רילוקיישן)" לכל חברה. היא כמובן חשובה מאוד לעובד עצמו ולבני ביתו אשר בוודאי אינם מעוניינים לרדת מרמת המגורים הנוכחית שלהם בישראל, אלא ישמחו אפילו לשפרה במקצת.

 

כמובן שאנו מעבירים חומר שלמיטב ידיעתנו רלוונטי לחברות ישראליות.

מחירי הדיור בארצות השונות משתנים ע"ס מדדים שונים שקשורים ביוקר המחיה הכללי במדינה זו או אחרת, ובעיקר בהיצע וביקוש בתחום הדיור. בישראל למשל, השוק "רותח" ויש קושי די גדול בהשגת דיור הולם למומחים זרים (וגם במקרים אחרים). בנוסף, הסעיף הבטחוני, שלצערנו קיים תמיד (מי רוצה לגור במדינה שנמצאת תחת איום מתמיד של אלפי טילים ופצצות...) הולך ותופס מקום חשוב יותר ויותר בתחום הניוד הגלובלי וכיום נוסף גם  COVID 19 אל השוק העולמי, גורמים המסבכים את הנושא.

 

המידע שלנו מבוסס על חומר המוזרם אלינו מחברת AIRINC האמריקנית, אחת  החברות  המובילות בעולם בתחום המידע לעובדים גלובליים אשר בודקת לפחות פעם בשנה (ובערים רבות אף יותר) את הנושאים האלו במחקר אמיתי בשטח (סוקרי החברה מגיעים בפועל למדינה זו או אחרת לצורך בדיקה אמיתית בשטח והמידע על תל אביב למשל, נאסף גם בעזרתנו. גם כאן, הקורונה קצת משבשת את ההליכים לצערנו).

נשמח כמובן לענות על כל פניה או לספק מידע נוסף על ערים ונושאים אחרים באמצעות עמיתינו בחברת AIRINC.

 

Repatriaion

בעוד ששכר הדירה ירד בערים מסוימות כאשר עובדים זרים ( (Expatriatesעזבו במהלך המגיפה, ערים אחרות ראו זינוק בחזרת אזרחיהן שלהן, שהגבירו את פער הביקוש לדיור. בתל אביב (בעיקר אך גם בערים אחרות) חזרו הביתה ישראלים רבים שהתגוררו זמנית בחו"ל. באופן דומה, בשנחאי ובגואנג'ו חזרו אזרחים רבים והביאו גם את הצורך המיידי שלהם בדיור. במוסקבה, מקור העוסק בדיור לרילוקיישן ציין כי שוכרים רוסים תופסים יותר ויותר יחידות השכרה באיכות גבוהה ורוב הלקוחות שלהם הם כיום שוכרים רוסים.

 

Utility Rates in Europe      

לאחר שנה של מחירים נמוכים בשנת 2020, אנו רואים כעת תעריפי שירות גבוהים בכמה מקומות. ככל שאירופה מתקרבת לחורף, עלייה בביקוש לגז טבעי מלווה בירידה במשלוחים מרוסיה. הרזרבות של אירופה נמוכות מהרגיל שכן הן כבר השתמשו באספקה ​​כדי להקל על המחירים הגבוהים בסוף החורף הארוך של 2020-2021. ממשלות מנסות כעת למתן את העלאות המחירים היכן שהן יכולות, אך חלקן היו פעילות יותר מאחרות, ומעטות יכולות לספוג את מלוא הזעזוע במקום שבו יש תמחור בשוק. הגז הטבעי משמש הן לחימום והן לייצור חשמל ויש לו השפעה רבה על תקציבי השירותים. נורבגיה, בלגיה, רומניה ואירלנד הן רק חלק מהמדינות עם שינויים גדולים.

 

Milano

שוק השכירות במילאנו הוא כיום שוק של בעלי דירות שכן מחסור בהיצע דיור הוביל לתחרות עזה על נכסים. שוכרים זרים ומקומיים נהרו למילאנו במקביל לחוק חדש שעודד שיפוץ, שלמעשה הוציא יחידות דיור מהשוק בזמן שהן בבנייה. ההיצע המוגבל הזה אפשר לשוק מילאנו להישאר חזק לאורך המגיפה בעוד ערים רבות אחרות באיטליה סבלו מירידות עצומות בביקוש ומירידה בשכר הדירה שלאחר מכן.

 

United Kingdom

דמי השכירות עלו באזור לונדון רבתי ב-6 החודשים האחרונים. הביקוש עלה וההיצע נמוך, מה שמביא את אזורי המרכז המבוקשים של העיר כמעט עד לתמחור בסוף 2019, בעוד שאזורי הפריים החיצוניים כבר עלו מהרמות שלפני המגפה. כמעט כל נכס איכותי להשכרה מקבל מספר הצעות ומושכר מעל המחיר המבוקש; רבים מהנכסים מושכרים עוד לפני שהם נרשמו. מומלץ לשוכרים להיות מציאותיים וגמישים בדרישות הנכס שלהם. לשוק מכירות הנכסים בבריטניה הייתה השנה העמוסה ביותר מאז 2007. חלק מהמכירות הללו היו בעלי דירות שהקטינו את תיקי ההשקעות שלהם, והפעילו לחץ על שכר הדירה כשההיצע ירד. בערים משניות נרשמה עלייה בדמי השכירות כאשר אנשים עוברים דירה מלונדון לצורך השגת דיור מרווח יותר ומחירים נמוכים יותר. אדינבורו, נוטינגהאם, פיטרבורו, רידינג ולידס הם חלק מהשווקים התחרותיים שבהם ידם של בעלי הבית על העליונה.

 

New Delhi

זרם של כניסות עובדים זרים העלה את שכר הדירה מעל לרמות שלפני המגפה. המשא ומתן הופך להיות הרבה פחות נפוץ, וסביר מאוד שבעלי הדירות יקבלו פחות מדמי השכירות המבוקשים, במיוחד עבור יחידות בבניינים חדשים לגמרי. השכונות הדרום-מערביות של ניו דלהי ראו את השינויים הגדולים ביותר ומקורות צופים שבנייה חדשה באזור זה לא תושלם בעוד שנה או יותר.

 

South Corea

שוקי השכירות הגדולים בדרום קוריאה ממשיכים לחוות אינפלציה משמעותית עקב עלייה בביקוש וכן שינויים בדיני המס והנדל"ן. השינויים המשפטיים הללו עודדו את בעלי הדירות - במיוחד אלה עם מספר נכסים - למכור, לאכלס או להעלות את שכר הדירה של יחידותיהם. בחוף הדרומי, הפרויקטים מתגברים וכניסות בינלאומיות נוספות מגדילות את הביקוש ב­- Busan, Geoje, and Ulsan   . בסאול, הזמינות מוגבלת, ושיעורי הנכסים הפנויים נמוכים מאוד.

 

 By courtesy of AIRINC/USA/Cambridge, MA/USA

 

AIRINC has been the leading authority on international mobility data since 1954, providing organizations with both data services and insight advice to support their workforce globalization strategies.