EN  |     HE

וייטנאם - מדינה עולה בשמי אסיה

מאת דורון ניב
מטוסה של חברת התעופה ההונג- קונגית, חלק מהרפובליקה העממית של סין, נחת (מוטס בידי טייסים... אמריקנים) ברכות בנמל התעופה הבינלאומי של האנוי, בירת הרפובליקה הסוציאליסטית של וייטנאם. המתח של ארבעת הנוסעים הישראלים לקראת ביקורת הגבולות גדל... נ"ת מודרני לחלוטין ונאה למדי, לובשי מדים רבים בכל מקום אך כולם נראים נינוחים לגמרי. אנו מופנים לתור צדדי, מתבקשים לשבת ודרכונינו הכחולים נלקחים מאתנו. קבוצת לובשי מדים מפשפשת בדרכונים ובניירת, לאחר כ-10 דקות הרמקול קורא בשמותינו, אנחנו מתבקשים לשלם אגרה קטנה וברוכים הבאים להאנוי, בירת ווייטנאם, שם אשר למבוגרים שבינינו שהיו אז בגיל טיפש עשרה, גורם לכמה דפיקות לב מהירות...

ביציאה מאולם המכס ממתין לנו סוני, מדריכנו המקומי מלווה בנהג חייכן ובתוך כמה דקות אנחנו מוצאים עצמנו במיני ואן (מערבי לחלוטין....) ברחובותיה הצפופים של הבירה עם כ- 7 מיליון תושבים ומספר דומה כנראה של טוסטוסים שמציפים כל פינה....

 

עפ"י עמיתנו בהאנוי, לורן (אזרח צרפתי ששוהה כבר 15 שנים בוויטנאם) ויחד איתנו חבר ברשת רילוקיישן בינל' דוברת צרפתית, Bienvenue, שהוקמה לאחרונה ובה גם אנו חברים נאמנים, מדובר בכלכלה צומחת, משגשגת למדי  ובאוכלוסיה שאפתנית. המדינה נחשבת למקום בטוח לתיירים כמו גם ל - Expats ונחשבת כיום  למעוררת עניין רב בשל גודלה ורב גוניותה.

 

בפגישה מעניינת נוספת שערכנו מאוחר יותר בהו  צ'י מין סיטי (סייגון לשעבר, הבירה הכלכלית והמסחרית של ווייטנאם), פגשנו יועץ מקומי של אחת מחברות הייעוץ האמריקניות הגדולות בעולם (שכר, הטבות, גיוס, ייעוץ אירגוני, מיסוי וכו') שגם לדבריו, העניין במדינה הולך וגדל, יותר ויותר חברות נכנסות למדינה עם השקעות ופיתוחים שונים וגם האוכלוסיה עושה מאמצים להשיג את אובדן פער שנות  המלחמה והפיגור שנכפו עליה.  טואן-אן (היועץ הצעיר), מסמל כבר את הדור הצעיר והמשכיל של המדינה, שקיבל את חינוכו בבתי ספר מקומיים (פרטיים כמובן) כמו גם בתוכנית הכשרה מיוחדת בפאריס, בעל שליטה מעולה הן בצרפתית והן באנגלית וכמובן בסיס של ראייה והבנה גלובלית וכללי התנהגות בהתאם.

 

באמצעות שני גופי ייעוץ אלו נוכל לספק לאנשי עסקים ישראלים כיסוי מלא  לכל  הנדרש לקראת פיתוח  עסקים בווייטנאם ומגע עם אנשיה. יצויין גם שלאחר שיחות לא מעטות עם אנשים צעירים ומשכילים במדינה (מדריכי התיירות למשל כולם בעלי תואר אקדמי), הבנו שהשאיפה (הדי מובנת...) לעזוב את המדינה לקראת חיים קבועים או זמניים באחת ממדינות המערב, גדולה מאוד וזאת בעיקר על רקע המצב הכלכלי שאינו קל לתושבים ומן הסתם גם עניני המשטר הקומוניסטי ושחיתות הפקידים, אינם מוספים אך בנושא רגיש זה לא הקשנו כמובן.....

 

אחד משווקיה האופייניים של ווייטנאם

 

בשל המבנה הגיאוגרפי (מדינה צרה וארוכה מאוד) ווייטנאם גם רב גוונית באיזורי האקלים שלה מקיץ חם ולח מאוד ועד חורף קר. בווייטנאם מתגוררים קרוב ל – 100 מיליון איש דוברי וייטנאמית (כתובה באותיות לטניות אמנם אבל אל תנסו להבין...). הוויטנאמים הינם "מיליונרים לרגע" בשל המטבע המקומי Dong (VND) המורכב מהמון אפסים מבלבלים.... $1=23,375VND או 1NIS=6,546VND.

 

הכלכלה הווייטנאמית עוברת מאז 1986 שינוי ממדיניות ריכוזית נוקשה לכלכלה יותר תעשייתית ומבוססת שוק. הכלכלה צומחת  מדי שנה בכ – 6% וזאת הודות לצמיחה יפה בתחום הצריכה המקומית ויצוא גדל של מוצרי תעשייה שונים.

המדינה נהנית מאוכלוסייה צעירה יחסית ומערכת אמנם קומוניסטית אבל יציבה. למדינה גם הסכמי כלכלה גלובליים עם האיחוד האירופי וקוריאה והיא חברה בארגון הסחר העולמי WTO. הממשלה מנסה להקל עד כמה שאפשר בעסקים, רגולציות, הלוואות לעסקים ושאר כלים תומכים בפיתוח מהיר של הכלכלה המקומית.

 

בווייטנאם מעמד ביניים שהולך ומתחזק וגם מגדיל את רמת הצריכה הפנימית מה שתורם לצמיחת הכלכלה.

וייטנאם היא גם יצואנית גדולה של מוצרי חקלאות כמו אורז, קפה, גומי, תה, עופות, בשר חזיר, מוצרים מן הים, אגוזים וגרעינים שונים (קשיו, סויה, בוטנים וכו'), מוצרי התעשייה הבולטים הם ביגוד, נעלים, מכונות, מתכת, דשנים וצמיגים.

 

רמת האבטלה במדינה נמוכה יחסית וכך גם רמת האינפלציה.
למרות המעבר לתעשייה, מרבית התושבים (כ – 40% עדיין עובדים בחקלאות).

שותפי הסחר המרכזיים של וייטנאם הם ארה"ב, סין, יפן וקוריאה.

 

לרשות ה – Expats  שיש להם בהחלט נוכחות במדינה אטרקטיבית זאת, עומד מגוון רב של אפשרויות דיור ומחירים סבירים למדי. וויטנאם כבר מציעה גם מגוון אפשרויות דיור די מודרני ואיכותי ברמה גבוהה וכאן כבר המחירים לא בהכרח נמוכים.

 

מספר דוגמאות:

דיור זמני מרוהט באיזור יקר: כ– 20,000,000 VND שהם כ– $855, מחיר סביר למדי.

דירות באזורים מרכזיים בערים האנוי והו צי מין סיטי (סאיגון) תלוי בגודל - $3,000-$10,000.

 

בעריה הגדולות של וייטנאם (בד"כ הזרים מגיעים להאנוי הבירה בצפון וסאיגון-הו צי מין סיטי בדרום) יש מגוון של בתי ספר בינל' (בעיקר אמריקנים וצרפתיים בהיות וייטנאם בעברה ההיסטורי מושבה צרפתית). הדרישה לבתי ספר אלו גדלה בשל גידול אוכלוסית הזרים אך למרות העלאת המחירים, מרבית הזרים טוענים שהמחיר שווה את הרמה הניתנת לתלמידים.

המחירים משתנים בין בתי הספר כאשר האמריקנים הם היקרים ביותר וכן בהתאם לגיל הילד (תיכון עולה כמובן יותר מבי"ס יסודי).

 

חברה ישראלית שתעביר לווייטנאם משפחה עם 2 ילדים בגיל בי"ס תצטרך לתקצב אותם בממוצע של כ – 20,000 $ לשנה לילד ועל כך יש להוסיף הסעות, מדים, ספרים וכו'.

 

כמה עצות לזר המגיע למדינה יפיפייה זאת, בין אם לביקור תיירותי, עסקי או לשהייה ארוכה:

- אין לשתות וגם לא לצחצח שיניים במי ברז! יש להקפיד על שימוש במיים בבקבוקים (חתומים!) בלבד.

- השימוש בכרטיסי אשראי נפוץ למדי (כמובן שלא בדוכני הרחוב...) אבל בשל המטבע רב האפסים כדאי לדווח לבנק הישראלי לפני הנסיעה על כך שתהיו בווייטנאם (קיבלנו מסרים יומיים מחברות האשראי אם זה אכן אנחנו...).

 

העם הוויטנאמי הוא עם חביב ומכניס אורחים. בכל מפגש עם אנשי המקום חשנו בכבוד שהם מייחסים לערכי המשפחה (כבוד רב להורים או למבוגרים בכלל), מניעת הלבנת פנים ברבים, היררכיה, הרמוניה, יחסים וקולקטיביזם.

 

בביקור או במגע מתמשך עם הווייטנאמיים יש לזכור שיחסי משפחה הם בעלי עדיפות עליונה ולכן החלטות מתקבלות על ידם כאשר המשפחה במחשבתם.

 

אם אתה מלווה במספר אנשים, הצג תמיד בתחילה את האדם הבכיר. לחיצת ידים "מערבית" כמובן מקובלת גם כאן אך רצוי בלוית קידה קלה. הברכה הרשמית היא  Xin Chao  בלווית שם האיש ותוארו. את הצד הוויטנאמי יש להציג בלווית התואר (מר, גברת) ושמם הפרטי.

 

לאלו אשר מוזמנים ע"י מארחיהם הווייטנאמים, הביאו עמכם מתנה צנועה כגון בירה, פירות, ממתקים או פרחים כאשר מוזמנים לבית ווייטנאמי.

 

יש לדחות בנימוס מחמאות הניתנות לך כדי להראות על צניעות...מטלה לא קלה לישראלינו החביבים...

 

וייטנאם נחשבת למדינה די מושחתת ולכן מערכת הקשרים הפנימיים שם חשובה ביותר. כדי להגיע למשהו או מישהו, עליך להיות מקושר היטב ויחסים אלו נבנים באיטיות!

 

כבמרבית ארצות אסיה, ביקורת על אדם אחר בציבור, אסורה בהחלט! אין להלבין פני אדם בציבור מאחר ודבר זה עלול לפגוע בצורה חמורה במערך היחסים, בהשפלת האדם בפני חבריו ודבר זה יגרום לו להפוך לאויבך.

 

אין להרים קול על אדם אחר, יש להמנע בכלל מדיבור רם ושוב, אנו הישראלים נוהגים לפעמים לדבר בהתלהבות יתר ובקול רם מתוך התלהבות ולאו דווקא מתוך כעס והתנהגות זאת לא תמיד מובנת נכון אז בווייטנאם, דברו בשקט ובמתינות...

 

כמובן שאין בוויטנאם את מערכת השכנות המקובלת (עדיין...) אצלנו ואין להגיע לבית וויטנאמי ללא הזמנה מראש...

 

בצפון ווייטנאם (האנוי בעיקר) יש להגיע למפגש עסקי בדייקנות רבה. "הצפוניים" מעריכים עצמם כחרוצים יותר מה"דרומיים"). לכן בדרום (סאיגון-הו צ'י מין סיטי) אחור של 10 דקות לא יחשב לך.

 

זהירות עם המילה "כן" מהצד הוויטנאמי. לא תמיד פרושה אכן הסכמה כי לא נהוג להשתמש שם במילה "לא". שים לב להקשר ולפני המדבר באומרו את המילה "כן"...

 

בניגוד למקובל בתרבות המערבית, המנע מיצירת קשר עין ישיר, בעיקר עם מבוגר ממך מאחר והתנהגות זאת נחשבת כלא מנומסת.

 

נושא המתנות הנו רגיש בתרבות האסיאתית ולכן המנע ממתן מטפחות, פרחי כריזנטמה, פרחים צהובים או סכינים/מספריים.

רצוי מאוד להימנע מדיונים פוליטיים, דתיים או נושא מין וכמובן להשמיע בדיחות על המנהיג הלאומי הו צי מין גם אם בהחלט תשמעו מדי פעם בדיחות מקומיות על המנהיג.

 

אין להצביע על אנשים באצבעות וכמובן לא לגעת בבני המין השני (נשיקות על הלחי המקובלות כל כך בתרבות אירופה, בעיקר זו הצרפתית והבלגית, אסורות בהחלט). לעולם אין לגעת בראשו של מישהו, כולל לא ראשו של ילד מתוק אותו פגשתם ברחוב! הראש נחשב לחלק הקדוש בגופו של אדם במרבית תרבויות אסיה ולעולם אין לגעת בו כמו גם להעביר מעליו חפץ. יש להמנע מלגעת באנשים או חפצים ברגלך או להראות את כפות רגליך לעיל הכל..

 

לסיכום: אנו ממליצים בראש ובראשונה על מדינה זאת כיעד תיירותי אטרקטיבי אך אי אפשר להתעלם מהפיתוח המהיר והשאיפה הגדולה להשיג את כל שנות ההיסטוריה המאוד קשות ולהגיע להשגים. זו תהא בהחלט מדינה שתמשוך השקעות רבות בשנים הקרובות ומן הסתם נראה שם לא מעט מדינות (לא רק סין...) שמשקיעות שם בפיתוח תעשיות שונות.

 

זוהי מן הסתם גם ארץ מעניינת לאותם Expats שאולי יצטרכו לעבור לשם למספר שנים אבל לדעתנו, העדיפות היא למשפחות ללא ילדים, בין אם מדובר בצעירים בתחילת דרכם או דווקא למבוגרים לקראת סיום קריירת העבודה שלהם.

 

הכתבה נכתבה בסיוע מידע של עמיתינו באסיה ושותפינו להדרכה בין-תרבותית:

RELOCATION & CORPORATE
IMMIGRATION  MANAGEMENT

 

Cultural Awareness
International/Dallas/TX-USA