EN  |     HE

המדריך המלא לרילוקיישן: כל מה שצריך לקחת בחשבון לפני שעוברים למדינה אחרת

מאת WizCase
המחשבה על מעבר זמני למדינה אחרת במטרה לפתח את הקריירה ואת איכות חייכם, גורמת לרוב לתחושת ריגוש מהולה בחששות. הרעיון לפגוש תרבויות רחוקות ואנשים חדשים תוך כדי התפתחות כלכלית או אישית, מתערער לעיתים בתהליך היערכות ממושך ויסודי שעלול להיות מתיש. אתם עלולים לתהות איזו ויזה עליכם להוציא, האם בן או בת הזוג שלכם יוכל לעבוד, איך תמנעו קשיי הסתגלות וכמה המהלך הזה יתברר ככדאי. המידע והטיפים הבאים יעזרו לכם להבין מה הדברים שכדאי לכם לקחת בחשבון רגע לפני שאתם אורזים את החפצים ויוצאים למדינה אחרת וחיים חדשים.

המלצות המומחים לרילוקיישן

לפני שנתחיל, שאלנו מומחים בתחום הרילוקיישן מהם ההמלצות והדברים החשובים שצריך לשים אליהם לב רגע לפני כל התהליך:

 

דורון ניב, מנכ"ל CRG, חברה שמתמחה בליווי חברות ויחידים בתהליכי רילוקיישן:

  • בנושא חינוך הילדים – במדינות דוברות אנגלית מומלץ לשלוח את הילדים לבית ספר ציבורי, אם מדובר בשכונה טובה.
  • כדאי לשים לב לחוזי השכירות שמשתנים ממדינה למדינה ולהיעזר בחברה שמתמחה בנושא.
  • מערכת הבריאות בארה"ב מחייבת כיסוי ביטוחי טוב – ביטוח רגיל למטיילים לא יספיק.

 

אילן רביבו, מנכ"ל A. Univers Transit Ltd, חברה שמסייעת לעובדים בחברות שעומדים בפני תהליך רילוקיישן:

  • כדאי להתחיל את התהליך מספיק זמן מראש – תהליך קבלת ויזת עבודה במדינות מסוימות יכול לקחת שנים.
  • אחרי שמשיגים ויזה צריך למצוא מקום מגורים מתאים – אם צריך בקרבת בתי ספר ועבודה לבן או בת הזוג.
  • תהליך המעבר יכול להיות מורכב מבחינה לוגיסטית וכדאי להיות מודעים לכך ולהיערך מראש.

 

ניר אלון, Chief Growth Officer בחברת Davidshield שמתמחה בביטוחי בריאות בינלאומיים.

  • כאשר נמצאים ברילוקיישן, דברים שנראים לנו מובנים מאליהם במדינה בה נולדנו וגדלנו, יכולים לתפוס אותנו לגמרי לא מוכנים במדינה אליה עוברים.
  • במדינות רבות בעולם, לא קיים המושג הזה של קופת חולים, וחלק מהלם התרבות שחוטפים נובע גם מההתמודדות מול מערכת בריאות שלא מבינים כיצד היא עובדת.
  • הטיפ שלנו הוא לברר כיצד בנויה ופועלת מערכת הבריאות במדינה אליה עוברים. חשוב להבין מהם צרכי המבוטחים, אילו ביטוחים קיימים, ומתוכם, איזה ביטוח נותן את המענה הטוב ביותר לצרכים שזוהו.

 

ניר דואר, סמנכ"ל השיווק בחברת OCEAN, שמלווה אנשים לאורך כל תהליך הרילוקיישן:

  • האתגר הגדול הוא אמוציונלי – תקופת התאקלמות למקום חדש רחוק מהמשפחה והחברים
  • אחד מבני הזוג נמצא בפריחה בקריירה ובן הזוג השני לא תמיד מוצא עבודה – זה יכול להיות גורם למתחים
  • טיפ – בואו לרילוקיישן בעיניים פקוחות – דעו למה לצפות וכך תוכלו להתכונן לאתגר.

המדריך המלא לרילוקיישן

מקור הכנסה

הצעד הראשון בהכנה לרילוקיישן הוא לוודא שיהיה לכם מקור הכנסה מספק במקום אליו אתם מתכוונים או שואפים להגיע. אמנם בהרבה מהמקרים ההחלטה על מעבר מתקבלת לאחר הצעת עבודה למשרה מפתה ומתגמלת בחו"ל, אך גם אם העבודה אינה מובטחת לכם ואתם יוצאים באופן עצמאי במטרה ללמוד, להשתלב בתעשייה מקומית או ללכת בעקבות האהבה, הבסיס של השהות שלכם יהיה היכולת להתפרנס.

 

החיפוש מתחיל הרבה לפני המעבר, בבירור חוקי העבודה ביעד שלכם והאפשרויות לקבלת ויזת עבודה. שוטטו ברשת וחפשו אתרי דרושים לעבודות בחו"ל, פנו לחברות השמה שמתמחות בנושא, וחפשו קבוצות ברשתות החברתיות שמציעות עבודה ביעד הנסיעה שלכם. קחו בחשבון שאם תמצאו מעסיק שיתרשם מכם מספיק כדי לבקש מהרשויות להעסיק אתכם, הדרך שלכם לוויזת עבודה תהיה קלה הרבה יותר.

 

טיפ נהדר שתוכלו להיעזר בו הוא פניה לארגונים בינלאומיים כמו "אמנסטי" או "הצלב האדום", שנוטים להעסיק עובדים מלאומים שונים. דרך נוספת לקדם את החיפוש שלכם היא להתחבר לקהילה של בני הלאום שלכם במדינת היעד ולברר האם הם זקוקים לעובדים. גם אם הדבר איננו רלוונטי עבורכם מכיוון שהוצעה לכם משרה בשלוחה או סניף של החברה שלכם בחו"ל, הבירור עשוי להיות הכרחי עבור בן או בת הזוג שלכם שיצטרך לפתח את הקריירה שלו או שלה במקביל.

 

כדאי לזכור שחברות שמציעות רילוקיישן לעובדים שלהן צריכות להקצות תקציבים גדולים כדי לממן את ההוצאה שכוללת לעיתים מלבד השכר, ויזות, דיור, טיסות ועוד. לכן מן הסתם, אותן חברות גם יצפו שההוצאה תשתלם להן. המשמעות של כך היא שהצד השני של ההכנסה המכובדת יהיה מחויבות גבוהה של העובד למקום העבודה, הצגת תוצאות, זמינות מקסימלית והשקעת זמן רב.

ניירת, בירוקרטיה ורישום

ויזה

הוצאת ויזה ואישורי שהייה ועבודה עבורכם ועבור מי שנוסע אתכם היא הצעד ההכרחי הבא. ישנם מקומות עבודה שידאגו להוציא אשרת עבודה גם לבן או בת הזוג שלכם, בנוסף לזו שינפיקו עבורכם, וכדאי שתתעקשו על כך במהלך המשא ומתן עמם. רוב המדינות מעניקות סוגי ויזה המותאמים לצרכים שונים שאינם למטרות תיירות או הגירה ועליכם להיכנס לאתרים הרשמיים של שגרירות מדינת היעד כדי לברר את המידע.

 

ויזות לצורכי עבודה ניתנות לעיתים תחת התניה של רמת השכלה, תואר אקדמי או ניסיון תעסוקתי. על המעסיקים שלכם במדינת היעד להוכיח במקרים כאלה שהשכר שישולם לכם יהיה תואם לשכר הרווח בשוק בתחום זה. כדאי להבין שוויזה זמנית איננה עניין אחיד ועשויה להתחלק למספר מטרות כמו הכשרה של אנשי אקדמיה, מסחר, השקעה, ופעילות עסקית. ויזה המיועדת ספציפית לצורכי עבודה עלולה להיות תלויה במחסור בכוח אדם בענף מסוים, צורך במומחים מקצועיים ועובדים בכירים, או הכרה ביכולת יוצאת מן הכלל, כמו במקרה של אומנים וספורטאים.

 

קחו בחשבון שאם אתם עוברים ליעד באירופה ומחזיקים בדרכון של האיחוד האירופי, יהיה לכם קל יותר לקבל אשרה. עבור הסטודנטים מבינכם שרוצים ללמוד בארץ זרה, ויזות ללימודים ניתנות גם כן במתכונות והתניות שונות. בארה"ב לדוגמה, תוכלו לקבל ויזה ללימודים אקדמאים וגם לכאלה שאינם מוגדרים כאקדמאים. חלק מוויזות הסטודנטים יאפשרו לכם לעבוד רק בתוך הקמפוס ולשעות מוגבלות.

 

חינוך

אחרי שקיבלתם את הוויזה המיוחלת, מרכיב קריטי נוסף בהכנות למשפחות שיוצאות לרילוקיישן הוא כמובן נושא החינוך. מומלץ שתבררו מראש לאילו מוסדות חינוך אתם יכולים לרשום את ילדיכם. בדרך כלל תוכלו לבחור מבין מספר מוסדות ציבוריים ופרטיים ברמות שונות, כאשר עלות הלימודים במוסדות הפרטיים יכולים לנוע לדוגמה בין כ-2,000 דולר ועד מעל ל-10,000 דולר בחודש במדינה כמו ארה"ב.

 

בחלק מהמוסדות, הלימודים כוללים גם הסעות מהבית לביה"ס ובחזרה, וכדאי לברר זאת מראש, כדי להבין את האילוצים היומיומיים שלכם. ישנם מוסדות חינוך פרטיים שמשויכים לדת מסוימת, מוסדות בינלאומיים בהם לומדים באנגלית, ובתי ספר בהם מתמחים בתחום לימודים מסוים כמו אומניות או מדעים. חשוב שתיצרו קשר עם מוסדות החינוך הללו מוקדם ככל הניתן ובטרם ההגעה ליעד. בררו את תנאי הכניסה שלהם, את עלות הלימודים ואת חומר הלימוד בהתאם לגיל ולכיתה של ילדיכם.

 

מיסים

מס הכנסה הוא פקטור נוסף שכדאי לכם לבחון מראש ודווקא במדינת המקור שלכם, היות וישנן מדינות אשר דורשות מאזרחיהן לשלם מס הכנסה ללא קשר למקום הפקת ההכנסה, ומחייבות הגשת דו"חות. התנאים לכך עשויים להיות מעט סבוכים עבור האדם הממוצע, וייתכן שכדאי לכם לשקול להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס, טרם עזיבתכם, בכדי שלא תיקלעו למצב בו תשלמו מס הכנסה כפול – במדינת היעד ובמדינת המקור שלכם גם יחד.

 

בריאות

שירותי בריאות הם עוד גורם שעליכם להתייחס אליו באופן רציני ומעמיק במעבר לרילוקיישן. בין שיעד הנסיעה שלכם הוא מדינה מערבית או מדינה מתפתחת, אתם חייבים לבטח את עצמכם ואת מי שנוסע אתכם בביטוח רפואי, ומומלץ שתעשו זאת כבר במדינת המקור עם חברה שדוברת את שפתכם וזמינה לכם 24/7. קחו בחשבון שגם אם במדינת היעד שלכם קיים ביטוח רפואי ממלכתי שכולל מהגרים ותושבי קבע – כמו בקנדה, ייתכן שלא תהיו מכוסים מתחילת שהותכם שם ושהכסוי לא יהיה מספק. בהקשר הזה חשוב גם לשים לב שאינכם צוברים חובות בביטוחים הרפואיים והסוציאליים במדינת המקור שלכם בזמן שהותם בחו"ל, וכדאי שתדאגו לברר את זכויותיכם בנושא זה מראש.

 

פנסיה

עליכם לדאוג שהמעסיקים שלכם ואתם ממשיכים להפריש לקרן הפנסיה כדי שתהיו מבוטחים במקרה של אובדן כושר עבודה חלילה. בררו האם תוכלו לפתוח חיסכון פנסיוני במדינת היעד או להמשיך ולהפריש לחברה במדינת המקור. שימו לב שבחלק מהפעמים הדבר בלתי אפשרי, היות וקשרי העבודה עם החברה המקומית לעיתים ינותקו, גם אם תעבדו בסניף אחר שלהם. כדאי לבדוק האם הפסקת ההפרשות לקרן הפנסיה שלכם בזמן שהותכם בחו"ל עלולה לגרום לפגיעה בכיסוי הביטוחי שלכם, גם אם נמצאים שם כספים ונגבים מכם עמלות ניהול.

 

הכנות נוספות

אם אינכם מקבלים את כל פרטי הדואר שלכם במייל, רצוי שתעדכנו את הכתובת שלכם במדינת המקור לכתובת בה אתם בטוחים שיש מי שיאסוף ממנה את המכתבים שלכם, כדי שלא תפספסו מידע חשוב. אם ההחלטה על המעבר כבר התקבלה, זכרו להוציא רישיון נהיגה בינלאומי, להתנתק משירותים כמו מנוי טלוויזיה או ביטוח רכב, בהם לא יהיה לכם צורך בתקופה הקרובה, ולמכור או לאחסן חפצים שלא תזדקקו להם.

 

חישוב הוצאות לרילוקיישן למטרת עבודה

אם קיבלתם תנאי עבודה ושכר נהדרים ואתם מתכננים להרוויח היטב ואפילו לחסוך, מצבכם טוב. אך לשהות ארוכה במדינה זרה תמיד כדאי להיערך עם הכרת מחירי המחייה הממוצעים במדינת היעד אליה אתם מגיעים כמו מגורים, מזון, תחבורה, חינוך, בילויים ועוד. ישנן חברות אשר לוקחות על עצמן הוצאות נוספות כמו דיור, חינוך והשכרת רכב, אך זה לא תמיד המקרה. כך לדוגמה, אם תרוויחו 11,000 דולר בחודש – שכר של מהנדס-מפתח אלגוריתם ממוצע בארה"ב – זה עשוי להישמע סכום מכובד, אך אם תיקחו בחשבון עלויות של חינוך, הוצאות שוטפות, ביטוחים ועוד ועוד, השכר שלכם לא יראה לכם כ"כ גדול לפתע. לתוך תחשיב ההוצאות שלכם כדאי שתוסיפו תמיד גם טיסות והוצאות לינה ומחיה לביקורים בארץ המוצא שלכם, והוצאות על הובלה, שילוח מטען או אחסנה של הציוד שלכם.

 

חישוב הוצאות לרילוקיישן למטרת לימודים

אם אתם נוסעים לרילוקיישן לצורך לימודים התהליך יתחיל מבירור תנאי הקבלה ושכר הלימוד הספציפיים של המוסדות האקדמיים בהם אתם מעוניינים – שיכולים להיות שונים מאוד האחד מהשני, אפילו באותה מדינה. את המסמכים שלכם תצטרכו לעיתים לשלוח למוסד הלימודים בתרגום נוטריוני והעלויות השונות שלכם במהלך תהליך הקבלה עלולות להיות גבוהות מהמצופה.

 

מומלץ שתפנו לקרנות אשר מעניקות מלגות סטודנטים ויספקו לכם אפשרות למימון מסוים לפחות של הלימודים והמחייה שלכם. בחלק מהמדינות ויזת הלימודים תאפשר לכם עבודה במשרה חלקית שייתכן שלא תכסה את הוצאותיכם אלא תהווה בעיקר "דמי כיס". קחו בחשבון שקרוב לוודאי שמסע שכזה ייאלץ אתכם להשתמש בחסכונות כדי לממן את שהותכם הארוכה.

 

אחד מהבירורים החשובים שכדאי שתבצעו לפני ההחלטה על מעבר הוא שמדינת המקור שלכם מכירה בתארים האקדמיים שתשיגו במדינת היעד, ואילו התאמות ייתכן שתידרשו להשלים ברגע שתחזרו למדינת המקור ותרצו לעסוק במקצוע שלמדתם.

 

הכרת היעד

הפתגם המפורסם "ברומא התנהג כרומאי" נכון אף יותר למי שמתכנן להישאר לתקופה ממושכת ביעד זר. אם אתם מתכננים רילוקיישן למטרת עבודה, כדאי שתלמדו את התרבות העסקית שעשויה להיות שונה מאוד ממה שאתם רגילים לו, החל מקוד הלבוש ועד למחוות לא מילוליות. זה לא נחשב רק למנומס יותר, זה גם ישפיע באופן ישיר על ההצלחה העסקית שלכם ויציג אתכם באופן מקצועי יותר. את המידע לגבי התרבות הזרה תוכלו למצוא בין היתר באתרים המתמחים בנושא ובקבוצות רלוונטיות ברשתות החברתיות שישמחו לחלוק איתכם את המידע.

 

טיפ נפלא להיכרות עם מדינת היעד שלכם הוא להשתמש בחשבונות החברתיים שלכם – כמו טוויטר ופייסבוק, בהאשטאג של שם העיר ותחומי עניין רלוונטיים נוספים לרילוקיישן. תוכלו להיחשף דרך כך לכמה שיותר מידע לגבי היעד בו תחיו ולגלות על מה אנשים מדברים בנושאים שקשורים אליכם. הכרת האזור, האקלים המקומי והחוקים החברתיים הוא כלי מרכזי בהסתגלות למקום חדש. אם משפחתכם טרם הייתה ביעד אליו אתם מתכננים לעבור, מומלץ לנסוע לטיול הכנה עם הילדים כדי לבנות את התשתית למעבר ולהכיר את התרבות המקומית.

 

למידת השפה

אם אתם מתכננים לעבור לבדכם למדינה דוברת אנגלית, רוב הסיכויים שיהיה לכם יותר פשוט להסתגל, אך רילוקיישן משפחתי למדינה שאינה דוברת אנגלית, מצריך הכנה מוקדמת ראויה יותר. שימוש באנגלית במקום העבודה החדש או בבית הספר אליו תרשמו את ילדכם – גם אם מקובלים – אינם מספיקים במדינות דוברות שפות אחרות, וישאירו אתכם מבודדים מהיכולת לתקשר עם הסביבה המקומית. כצעד ראשון כדאי להתחיל וללמוד את בסיס השפה ביעד אליו אתם מגיעים דרך קורס ייעודי, אפליקציה ללימוד שפות ואינטראקציה עם אנשים שדוברים את השפה ביעד שלכם.

 

התאקלמות המשפחה

רילוקיישנים רבים מסתיימים בטרם עת עקב חוסר הסתגלות של משפחת העובד לסביבה החדשה. בניגוד לחלק מהתפיסות, רילוקיישן איננו שווה ערך לביקור תיירותי ארוך. מעבר לשנה ויותר למדינה אחרת כרוך בבניית חיי שגרה שאינם תמיד מלהיבים כמו חופשה קצרה במדינה זרה. חשוב שבני המשפחה שלכם יהיו מעורבים בכל שלב בתהליך וזה כולל את הילדים. התייעצו איתם לגבי רישום לבתי ספר וגנים ותנו להם להבין שהם חלק מהמשימה.

תעסוקה של בן או בת זוג של האדם העובד שנשלח לחו"ל – היא פקטור מרכזי גם כן בהצלחת הרילוקיישן וכדאי לקחת בחשבון שכאשר בן או בת זוג אינם עובדים, סיכויי ההצלחה של המהלך יורדים. גם אם בן או בת הזוג שלכם לא מצאו מקום עבודה בטרם היציאה למדינת היעד, ייתכן שלאחר המעבר תגלו הזדמנויות עסקיות שלא חשבתם עליהן כמו פתיחת חנות וירטואלית, הקמת בלוג ואפשרויות נוספות שפתוחות במסגרת החיים ב"כפר גלובלי".

 

אל תשכחו גם את בני המשפחה שאתם משאירים מאחור שעלולים לחוש מנותקים או מבולבלים מהמעבר שלכם. שמירה על קשר רציף עם בני המשפחה שנשארו במדינת המקור, במיוחד כאשר יש ילדים ברקע, היא מרכיב חשוב בתחושת היציבות והזהות שלכם בזמן שאתם מנסים להתבסס ולבנות חיים חדשים במקום זר. דאגו שאמצעי תקשורת מגוונים כמו WhatsApp ו- Skypeזמינים עבור שני הצדדים וקבעו זמני שיחה קבועים שיעזרו לכם לשמור על הקשר.

 

יצירת קשרים חברתיים

למרות המאמץ לשמור על קשר עם קרובים וחברים במדינת המקור, הסתגלות לתרבות ושפה חדשים יכולה להיות כרוכה בתקופה קשה ומאתגרת. אתם עלולים לחוש לעיתים מבודדים ולפתח תחושת זרות במדינת היעד שלכם. פניה למכרים ולרשתות החברתיות כדי להכיר עוד אנשים שעברו למדינה אליה אתם עברתם, היא רעיון טוב.

 

במקומות שונים בהם יש קהילות גדולות של אנשים שעשו רילוקיישן, ישנן קבוצות ייעודיות בפייסבוק שמאגדות אותן – וכדאי שתצטרפו אליהן. סביר להניח ששם תמצאו את הטיפים הטובים ביותר ממי שעשה את מה שאתם רק התחלתם או מתכננים לעשות. בהגיעכם למדינת היעד, השקיעו בבניית רשת תמיכה חברתית שאיננה רק דיגיטלית. אפשרויות שונות הן ללכת עם בן או בת הזוג והילדים לפעילויות ספורט קבוצתיות, חוגים שונים וקורסי העשרה במטרה להכיר אנשים חדשים ולהשתלב בתרבות המקומית.

 

תקשורת

אחד מהדברים שהכי תזדקקו לו כשתחיו מחוץ למדינה שלכם הוא תחושה של מקומיות – וזה נכון גם לגבי התקשורת אותה אתם צורכים. כאשר תתחברו למחשב שלכם מיעד אחר, הרשת תזהה את המיקום שלכם ותציג לכם תוצאות במנועי החיפוש ובאתרים שיהיו מותאמים למקום ממנו אתם גולשים. זה ישפיע על המידע שתחשפו אליו, על האבטחה שלו וגם על המחירים של שירותים שונים. גם העסק בו אתם עובדים מושפע מנתוני המיקום שלכם, מכיוון שחברות מאבטחות את עצמן ברשת פרטית אליה כל המחשבים במשרד מחוברים.

 

כל פעולה כמו התחברות לרשת עסקית פרטית ממרחק, רכישה של מוצרים כמו כרטיסי טיסה מוזלים ותלויי מיקום, או צפייה בתכנים שחסומים במדינה בה אתם נמצאים – יצריכו VPN. למעשה מדובר ברשת וירטואלית פרטית שחברות שונות יוצרות ומספקות לכם גישה אליה. הרשת הווירטואלית מסתירה את כתובת ה-IP של המחשב שלכם ומצליחה לעקוף חסימה של תוכן כמו Netflix ו-Hulu, שאינם זמינים בכל מקום. היא גם מאפשרת לכם לגלוש ברשתות חברתיות במדינות בהן אין אליהן גישה, ומצפינה את המידע היקר שאתם יוצרים בכל פעם שאתם משתמשים במחשב או בטלפון חכם.

 

רגע לפני שיוצאים לדרך…

אומרים שמי שנכשל לתכנן, מתכנן להיכשל… כשמדובר ברילוקיישן, הכנה נכונה היא בלתי נמנעת ועשויה להיות המרכיב המרכזי שיעשה את ההבדל בין חוויה טובה ומוצלחת לתחושת אכזבה שעלולה לסיים את המעבר בטרם עת. מצאו את המידע הרלוונטי לכם והיעזרו ברשימת משימות שתקדם אתכם צעד אחר צעד, בדרך לשינוי הגדול והמוצלח.

 

עליזה הארדוויק | יוני 14, 2018

עליזה משלבת אהבה לכתיבה עם סקרנות מחקרית לתחום אבטחת המידע. היא כותבת בנושאי טכנולוגיה ותרבות דיגיטלית.